Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2008 23:13 - Моите „открития” и коментари за мартениците и Баба Марта
Автор: danailt Категория: Други   
Прочетен: 7764 Коментари: 11 Гласове:
0



Ето, че баба Марта и мартениците пристигат. Тъй като това е голям празник в държавата ни, реших да се поразровя и да науча повече за него. Открих интересни неща, а още по-интересното е как ние реагираме. Ето и резюме на това, което открих:

Коя е Баба Марта?

Според легендата, Баба Марта се ядосала на младо момиче-овчарка, понеже то казало, че Баба Марта няма да й стори нищо лошо, тъй като и двете са жени. За да я опровергае и покаже силите си, баба Марта предизвикала мразовита виелица, и младото момиче умряло от студ.

Когато прочетох приказката, бях шокиран. От какво? Що за лудост празнуваме??? Въпреки, че това е само приказка, ние празнуваме някаква старица, която под давление на малоценността си и манията си да се докаже, отнема живота на младо и невинно момиче. Айде стига бе!!! Да празнуваш престъпление?!

Защо слагаме мартеници?

Открих няколко причини:

  1. За да умилостивим Баба Марта! Отново съм шокиран!!! Това е все едно да плащаш на престъпниците/насилници да не те закачат. Интересно, как това поведение, което виждаме на хора от миналото, се преекспонира и в модерния свят.
  2. За здраве! Две неща ме учудват. Първо, как едно модерно и претендиращо да бъде рационално общество, може да се надява, че няколко конеца биха му донесли здраве. Второ, България претендира, че е християнска държава. Не би ли трябвало един християнин да се доверява на Бог за здравето си? Все едно казваме, „нямам му много доверие на този Бог... повече разчитам на мартеницата.”

 Какво още открих за мартениците?

Няколко цитата от статиите, които четох:

„Мартеницата е символ на пробуждането и култа към слънцето”

Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия.”

Специално последния цитат го открих като съдържание в много статии за мартеницата. Какво ме притеснява в това ли? Отново говоря като човек от християнска държава и мисля, че щом всички се идентифицираме като християни, трябва да имаме предвид християнската гледна точка. За целта реших да видя какво казва Библията по въпросите с „култа към слънцето” и всякакви магьоснически и окултни практики. 

 „Да нямаш други Богове освен мен!” (Изход 20:3)

 „Да не се намира сред тебе никой чародеец, астролог, гадател или магьосник, никой баяч, запитвач на зли духове, врач или запитвач на мъртвите; защото всеки, който върши тези дела, е омразен на Господа.” (Второзаконие, глава 18, стихове 10-12)

Години наред съм мислил, че Баба Марта е положителна фигура. Така са ни учили от деца... Дори и да пренебрегнем християнския аспект на въпроса, това, с което не мога да се примиря е, че цялата държава празнува личност (дори и митична), която е проявила насилствени действия. Притеснява ме „слепотата” и неосъзнатостта, с която народа ни върши всичко това. Може би ще кажете, че преигравам и се вманиачавам? Но тук става въпрос за НЕАДЕКВАТНА РЕАКЦИЯ спрямо крайно неприемливо и престъпно поведение не една личност.

Аз избирам да реагирам АДЕКВАТНО, като МИСЛЕЩ човек и като ХРИСТИЯНИН. Отказвам да участвам в празнуването на баба Марта! Отказвам да участвам в „магическия ритуал” на мартениците. Ако ще вярвам на свръхестественото за моето здраве, като българин-християнин ще вярвам в Бог Исус Христос!

image




Гласувай:
0



1. slavei - Дани, ( ако ми позволиш така да се обърна към теб )...:)
27.02.2008 11:36
И тук ще те поздравя за навременният и чудесен постинг!
Езическите ритуали са обхванали огромна част от съзнанието на хората и е радващо, че има хора като теб, които изваждат истината на бял свят!
Поздравявам те и за Избора, който си направил - единствено верният и носещ благословения за теб и спасение на безценната ти душа!
Бъди благословен!
цитирай
2. doka - Страхотен пост...! :)
27.02.2008 15:15
Поздрави...! :)))
цитирай
3. анонимен - saglasna sam
01.03.2008 12:34
mogo hubav post,naistina,napalno sam saglasna s teb
цитирай
4. zari - Поздравления за добрия постинг!
01.03.2008 13:55
Точно така е! И да не се отклоняваме ни наляво, ни надясно, ако сме истински християни! Бог с вас!
цитирай
5. анонимен - Мартеничките са лесни
19.09.2008 17:19
Ако мартениците бяха проблема в християнството...

"Това е единственното сигурно от историята, дали стария обичай е бил наистина езически или е бил форма за благодарност на Господ е трудно да се прецени."

Аз съм чувал, че червения конец е образ на виното/кръвта, а белия на хляба/тялото.

От друга страна, ако автора иска да се опази наистина от езическите обичаи, трябва още много да се промени - да не се здрависва, понеже и това за жалост е езически обичай, трябва да спре да гледа спорт, да не говорим за олимпиадата...но това е само ако човек иска да е искрен и да не рпави полувинчато нещата.

цитирай
6. анонимен - Олимпиадите
20.09.2008 06:22
Дали гледа игрите това лято? Ако си, много лошо! Имаш четири години да прочетеш колко лоши и зли са олимпийските богове и за следващите игри да стоиш нацупен на изключен телевизор и да напишеш статия колко е абсурдно в едно рационално общество хората да честват личности извършили насилие.
А иначесериозно, не си на прав път. Мартениците в нашето време не са акт намагическо заклинание, това е проява на "играещия човек". Нещо като приказките в които животните говорят, като дядо Коледа и т.н.
Трябва да помислиш пак- или трябва да си последователен в отрицанието на абсолютно всичко с езически произход или трябва да смениш гледната точка.
цитирай
7. анонимен - Фройд не е бил нормален.
20.09.2008 22:24
Всеки предмет е определен образ. Както написах за образа на мартениците като кръв и хляб, или вино и хляб. Образите въздействат дори подсъзнателно, така че въздействат по определен начин. Но съм съгласен за това, че все пак ако човек трябва да се отскубне от езичеството, трябва да се отскубне от ЦЯЛОТО езичество. Не само от удобните неща. А ако не спазва и една точка от закона, той не спазва целия закон.

Интересно...защо Павел нарича слаби във вярата не тези, които ядат идоложертвено, а тези, които се съблазняват от това, че даден брат яде идоложертвено. Както и да е, това е стар спор, но уви, не виждам дълбочина в мненията и в статията.

цитирай
8. анонимен - Остави ти дядо коледа, него кока кола са го направили такъв червен и засмян
21.09.2008 19:29
"А и ако искаш откъсване от езическото, не е ли правилно първо да разберем какво е точно езическо и кое не? "

А откъде идва езичеството? И в какво се изразява езичеството?

Дълбочина разбирам да се стигне до причините, до първопричините, а не само да се изследват следствията;-).
цитирай
9. анонимен - Точно
22.09.2008 00:40
Така е, кока кола само са използвали нещата;-). Не мисля, че нещата са по различни и с мартениците, както и много други обичаи и прочие.

Но така и не ми отговори откъде идва езичеството.

цитирай
10. анонимен - matrin
01.03.2009 16:41
езичеството идва от липсата на вяра в Бога .Подкрепа за мартениците ,в църквите трябва да се проповядва за тези неща
цитирай
11. анонимен - Bog da te blagoslovi za tova koeto ...
02.03.2011 23:52
Bog da te blagoslovi za tova koeto spodelq6 otkrito i az napalno go podkrepqm!!!!
Az jiveq izvan Bulgaria ot dosta vreme i sam tolkova 6tastliva 4e gi nqmam tezi Martenitzi okolo men no vapreki tova iskam da kaja 4e e tolkova vajno i osobeno hristianite da badem s otvoreni duhovni o4i otnosno kak govorim, kakvi ne6ta postavqme na tqloto si (kato martenitzite naprimer), kakvo gledame, kakvo pritejavame (kato literatura, muzika i t.h.) poneje vraga koito imame e tolkova realen i ne pro6tava na nikogo no gleda da izpolzva vsqka otvorena vrata! Mnogo hristiani stradat poneje otvarqt tolkova mnogo vrati na nepriatelq! Za men Martenitzata e ne6to koeto napalno e bazirano na okult i moeto re6enie e da nqmam nikakva 4ast s tova!!! Bog iska da sme 4isti i svqti i prigotveni da sre6nem Isus!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: danailt
Категория: Други
Прочетен: 58300
Постинги: 12
Коментари: 44
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031