Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2008 22:24 - Музиката: можем ли да я четем?
Автор: danailt Категория: Музика   
Прочетен: 2000 Коментари: 2 Гласове:
0



imageМузиката. Какви тайни се крият в нея? Има ли неразгадани послания? Как тази плетеница от красиво подредени звуци и нанизани думи успява да докосне най-съкровените дълбочини на душата ни? Какво е въздействието й? Дали е предназначена само за забавление? Всеки, който слуша музика, не остава безразличен към нея. (А... ако се замислим, ВСЕКИ слуша!)

Музикантите знаят, че музиката е като океан – колкото повече се потапяш в него, толкова повече откриваш необятността му. Тъкмо когато си помислиш, че си намерил най-правилния начин да я разшифроваш, тя те изненадва с неоткрити до сега дълбочини. Може би точно тази неизчерпаемост вдъхновява търсенето на твореца.

Какво е музиката за теб? За някои е начин да избягат от проблемите на ежедневието и сивотата. За други – средство за справяне с негативните мисли. За трети – „отдушник” на душевните терзания. За повечето хора, обаче, музиката е начин да прекарат времето си по-добре – да се отпуснат, да се забавляват. Всички сме чували определения като: „музиката е универсален език”, „музиката докосва човешката душа”, „музиката е картина, нарисувана със звуци”, „музиката е израз на човешката душа”. Можем да изброим още много...


Неоткритата сила на музиката

Музиката притежава изключителна сила, за която дори и не предполагаме. Малко хора си дават сметка за въздействието й върху мислите, емоциите, състоянията ни. Запитвали ли сте се, защо във всяка реклама по телевизията иам специални музикални акценти?

Музиката създава усещания, настроения, отношения, атмосфера. Защо заема едно от основните места в киноиндустрията? Знаем, че за всеки филм има специално написана музика. Колкото и да е страховита или емоционална филмовата сцена, ако изключите звука на телевизора, по-голямата част от въздействието й ще се загуби.

Музиката има силата да те разсмее, разплаче, успокои, вдъхнови, раздразни... Тя може дори да ти повлияе на решенията, които взимаш в дадени моменти. Световно известни музиканти са споделяли, че на концертите си могат да упражняват много силно влияние върху публиката - да я предизвикат да прави неща, които биха били немислими за ежедневието на средностатистическия човек.

Учени са доказали, че ако едно бебе слуша редовно произведения на Моцарт, математическите му способности се увеличават. Друго изследване показва, че определени музикални стилове, които залагат на многократно повтаряне на кратки мотиви, в различни степени могат да отслабят функцията на мозъка, която се грижи за самоконтрола. Един от методите в нетрадиционната медицина е използването на определен тип музика, чрез която се стимулират оздравителните процеси в човека. Установено е, че някои разновидности, могат да стимулират възпроизвеждането както на полезни, така и на вредни вещества в човешкото тяло.

Освен, че изкуството отразява ценностите, поведението, възгледите на обществото, то притежава и силата да променя. От една страна – това, което правим отразява кои сме, но от друга – това, което правим, поставя нови стандарти, нови очаквания, нови реалности пред нас. Същото важи и за музиката. Когато започне да отразява изолирано явление от културата на дадено общество, след време забелязваме, че тази култура става масова. Защо? Защото музиката е една от най-въздействащите сили, които движат живота ни.

Малко хора си дават сметка за потенциала на музиката да влияе и да формира цели, общества и култури. Ако погледнете историята й, ще видите, че определени стилове и музикални течения създават цели субкултури, които след време се превръщат в масова култура.


Не просто музика, а култура

Примери? MTV! Тази медия успя да наложи цяла култура в света, чрез музика. Ето как този музикален канал мисли за себе си: MTV не е само канал. Той е мощна култура. Хората не просто го гледат, а го обичат. MTV формира начина, по който мисли, говори, пазарува и се облича едно цяло поколение!”

Един актуален пример за нас българите, е т.нар. „поп-фолк”. Въпреки, че неговото влияние, може би се дължи повече на добрия му маркетинг (най-вече „характерна” визия), не можем да отречем, че поп-фолкът, посредством музика, създава един противоречив обществен продукт в лицето на българина. Сее доста притесняващи ценности и светоглед. Този стил има особено влияние върху подрастващото поколение. Резултатите стават все по-плашещи. Понякога, когато виждам живота на хората, техните разсъждения и преценки, имам чувството, че слушам поредния поп-фолк „хит”, който говори за пари, скъпи коли, изневери, измами, или разбити взаимоотношения. Не е ли интересна взаимовръзка...?

Да, колкото и невероятно да звучи, музиката често формира светогледа на хората – как да живеят, какви ценности да възприемат и отхвърлят, какво да харесват, какви хора да бъдат, каква е идентичността им...

Все още ли не разбираме за какво влияние говорим? Дали не сме го усещали върху самите нас? Хората, които умеят да разчитат тайните на музиката, боравят добре с нея и знаят как да се възползват. Това означава, че едно такова влияние може да бъде използвано, както в положителна, така и в отрицателна насока. В такъв случай, дали можем да разчитаме на съвестта на хората, които снабдяват света с музика? Хубава тема за размисъл...

Вероятно ще се запитаме, „Добре де, с какво толкова влияе музиката? Тоновете ли имат някаква ‘магическа’ сила?” Едва ли можем да обясним изцяло влиятелния й потенциал. Но ето нещо, което съм разбрал като музикант:


Всяко музикално произведение носи послание!

То се предава не само чрез текст, но и посредством душевността на музиката, която често определяме като „магията на музиката”. Музиката е мощно и влиятелно средство за комуникация. Затова, в много случаи, посланието се предава и влияе на слушателите на подсъзнателно ниво.

Може би последното изречение прозвуча странно? Дали? Колко хора, когато слушат една песен, си задават въпросите: „Какво ми казва тази песен?”, „Как й позволявам да формира моето мислене?”, „Защо се идентифицирам с нея?”, „Какво от обществото ни отразява и в каква светлина го представя?”, „Защо ме кара да се чувствам по този начин?”...

Когато съм дискутирал тази тема с различни хора, те са ми казвали, че рядко слушат текста, така че няма как посланието да им влияе. Но текстът е само част от начина, по който посланието на песента стига до човешката душа. Не е нужно да прочетеш текста, за да бъдеш повлиян от душевността на дадената песен или музикално произведение.

Зная, че това е доста непопулярен подход спрямо музиката. Истината е, че културата на 21 век възпитава много повече „консуматорство”, отколкото „осъзнатост”. Ако успеем да разберем колко сила притежава музиката, бихме могли да извлечем много ползи. Ще сме способни да я направим много по-силно и удовлетворяващо изживяване за нас. Ще се научим по-добре да я „разчитаме”, особено когато тя се явява като огледало на живота. Ще подхождаме по-осъзнато, когато избираме музика, за да постигаме определено състояние на вътрешния си свят, а защо не и стил на живот, който желаем.


Ще успеем ли да чуем музиката отвъд звука?

image



За автора:

Данаил Танев е композитор, певец и инструменталист. Музиката му варира в различни стилове – поп, джаз, класика, латино, соул и др. Работил е в множество музикални проекти в България и САЩ, като продуцент и изпълнител. В момента работи над свой дебютен албум.



Тагове:   музиката,   можем,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. анонимен - Да. Музиката вече не е себе си.
20.09.2008 22:30
Според мен вече има много малко творци, които наистина обичат музиката.

Повечето обичат известността, или просто консумират.

Не случайно едно време Орфей с музиката е озаптявал цялото творение, всеки звяр е лягал кротък под краката му...Давид също с музиката е усмирявал духовете в цар Саул...
цитирай
2. анонимен - вярно е, че всяка музика носи пос...
23.05.2009 09:44
вярно е, че всяка музика носи послание, то е като вид "говорене", няма музика ей така и това е страшното, че сега навсякъде звучи сатанинска музика, приемана най-вече от млади хора - ще взема предвид рок музиката във всичките й разновидности - от най-мек, до най-твърд. рап музиката има същото послание. въпросните музикални стилове водят към агресия, текстовете са цинични, някои открито богохулстват, а други го правят тайно. както е казал Бетовен - музиката е да освежава душата и да хвали Господа, инак е едно демонично врещене.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: danailt
Категория: Други
Прочетен: 58605
Постинги: 12
Коментари: 44
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930